Κάλλια Κουβά - Ζωγράφος Τοιχογραφιών

Βιογραφικό
Γεννήθηκα στους Παξούς σε ένα περιβάλλον ενός σπιτιού γεμάτο παλιά επτανησιακά έπιπλα και πίνακες ζωγραφικής. Το νησί μου, μέσα από την απόλυτη φυσική ομορφιά του, με περιέβαλλε με αέναα εναλλασσόμενες εικόνες αγριότητας και γαλήνης. Σαν παιδί ένιωθα συχνά δέος, αντικρίζοντας τους γκρεμούς του ή σιωπώντας μέσα στον απέραντο ελαιώνα του. Οι αισθήσεις του νησιού μου ενώθηκαν μέσα μου με πολύπλοκους και αδιευκρίνιστους τρόπους. Η ζωγραφική, ήταν ένας απ αυτούς.

Σπούδασα ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti στην Φλωρεντία, πλάι στον F.Farulli, που είχε το δημοφιλέστερο εργαστήριο ζωγραφικής στην Σχολή. Μαθητής του R. Cuttuso, το εργαστήρι ήταν γεμάτο τεράστιους νεορεαλιστικούς πίνακες. Επίσης μαθήτευσα, για τρία χρόνια δίπλα στον R. Federici, έναν διάσημο ιστορικό σύγχρονης Τέχνης. Αποφοίτησα από την σχολή με άριστα. Αμέσως μόλις πήρα το πτυχίο μου, διορίστηκα σαν καθηγήτρια των καλλιτεχνικών στην Κέρκυρα. Επίσης άνοιξα μια σχολή ζωγραφικής.

Στην Κέρκυρα κάνω μία ατομική έκθεση ζωγραφικής και αρκετές ομαδικές. Μετά από κάποια χρόνια σαν δασκάλα ζωγραφικής, εγκαταλείπω την “στέγη” του Δημοσίου και ανοίγω ξανά τα φτερά μου. Γνωρίζω μια κυρία που προωθεί πίνακες μου σε κύκλους των Αθηνών και παράλληλα μου γνωρίζει την Μάρα Καρέτσου όπου μου οργανώνει μία έκθεση στην Αθήνα. Υπάρχει ένα κείμενο εδώ από την Κα. Καρέτσου, για την έκθεση.

Από το 1991 άρχισε να με κερδίζει και ένα άλλο είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, η τοιχογραφία. Πάντα αγαπούσα τις μεγάλες επιφάνειες και τη σκηνογραφία των χώρων. Έτσι άρχισα με τεχνοτροπίες, τεχνοτροπίες με ζωγραφική, εμπνεύσεις από αρχαίες τοιχογραφίες, αρχαία γλυπτά. Σιγά-σιγά άνοιξε ένας ολόκληρος κόσμος από συνθέσεις που εμπνέονται από τους χώρους στους οποίους φιλοξενούνται, από τη χρήση αυτών των χώρων και από την αισθητική του χρόνου που εκτελούνται. Πελάτες μου είναι Καταστήματα, Οικίες, Ξενοδοχεία και Μουσεία.

Το 2001 ξεκινώ μια διετή συνεργασία με το Μουσείο της Παλαιόπολης της Κέρκυρας (Μον Ρεπό) όπου δημιουργώ μία σειρά από τοιχογραφίες και στους δύο ορόφους του Μουσείου.

Το 2005, ο Δήμος των Παξών μου αναθέτει την τοιχογραφία της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλαίου και κατόπιν την φιλοτέχνηση του πορτραίτου του Αρχιδούκα της Αυστρίας Σαλβαδόρ, ο οποίος ταξίδεψε στην Μεσόγειο και κατέγραψε την ζωή των νησιών της.

Το 2011 κάνω μια ατομική έκθεση στους Παξούς με θέμα την Αναγέννηση μέσα από τα δικά μου μάτια και το 2013 μια ακόμα έκθεση με θέμα αγαπημένες εικόνες του νησιού μου.

Share This